Wednesday, March 30, 2016

whenyouworkatthemuseum: Oi, Jahangir!

I have problem with Jahangir.
It's such a regal, vigorous, pompous name.
Conqueror of the world, you say?
Oh well, what can I say, you're the 4th emperor anyway.
I didn't mean it doesn't fit you. It's your identity, your history. 
Will your destiny flows as written in Tuzuk-e-Jahangiri?
Oh dear, it's a not a book of prophecy.
"Here's your change, thank you. Hello?"
"Oh, oh sorry, sorry.Thank you, Jahangir"
‪#‎monologuewithjahangir‬ ‪#‎mughalempire‬
‪#‎whenyouworkatamuseum‬ ‪#‎getmeoutofthemuseumsession‬

Sunday, March 27, 2016

Marchie!

No matter how long I left you, I still come back to you.

I told myself that I need to start writing again.

A week at home and this is what I came out with.

A thought, to proceed life as it is (for now).


Sunday, May 03, 2015

Article drafting on science and art

so,

I want to draft an article on science and art.
This would be a freelance work.
I want to discuss the miniature paintings in the Islamic manuscripts.
It just an article, a magazine standard article.
So that people can read.
I guess in order to beat procrastination.
I need to start doing something else in order to find a momentum to continue finishing my research paper.
Anyway, I need to have money again.


2015 : Year Of Creative Writing

Since I've been stop writing a year ago,

I think it's time for me to be creative again, 
to be critical again on certain matters that are important to me.

I need to find a creative space so that I am not lost into my own job
Job stop me being creative.

If I want to be a writer than I just should be
Create my own destiny like I always wanted
Like I always promise myself that I want to be a writer.

I will this year.
Focus
Write your science and art article
Find a platform.

Write in your blog if you must.

Anyway, since I left Penang my English is getting worst than ever.
Ever my previous boss noticed it.

All the best! 

Monday, August 19, 2013

Saturday, January 19, 2013

Jozin Z Bazin - cerita raksasa



Aku dah lama dengar lagu ni , tapi tak paham langsung aku suka sebab lawak ja pakcik tu menari.
hari ni baru terjumpa terjemahan bahasa inggerisnya.
Rupanya cerita pasal penanngkapan seekor raksasa yang tinggal dalam bog.

Thursday, January 03, 2013

2 minggu lagi !!!



Kerja last minute mmg kepakaran aku haha.
masa nilah nak menangis semua tapi kenapa aku dok relax lagi ni! adoila
Cepat bagi habis , marina!! Tutup buku buang siap2. Leh gi jalan2!!


Sunday, October 07, 2012

Jalan-Jalan Dalam Library




Baru-baru ini aku ke library, sebab sudah terlampau lama aku tidak ke library,  aku tidak tahu rupanya kena scan kad matriks. Aku tak tahu di mana, jadi aku pun selamba badak letak saja kad matriks di notis yang dibuat dengan kad manila. Ahh malu, 
pakcik tu cakap " Tu, adik dekat bawah tu , scan dekat situ." 
Aku berlalu lepas scan tersengih sorang-sorang. 

Aku sebenarnya mahu meminjam buku "Mohammed and Charlemagne" tulisan Henri Pirenne, seorang sejarawan Belgium. Memang sudah lama aku nak baca, aku pernah pinjam tapi tak sempat baca. Sambil-sambil itu , aku pergi mencari buku-buku menarik di bahagian sejarah politik negara-negara Balkan.

Sudah separuh buku-buku berkenaan Bosnia sudah dikhatamkan di library. Kalau orang tanya pasal angiongenesis atau apoptosis semasa viva, matilah jawabnya. Dalam otak aku ni, pasal bosnia lebih melekat dari dua benda tersebut. Last-last aku terus meminjam buku bertajuk "Snow " dan  " My name is Red" tulisan Orhan Pamuk. Aku juga pada awalna  hendak meminjam buku puisi tulisan John Keats tapi takpalah haha aku dengar saja Benedict Cumberbatch baca , versi audio bertajuk "Ode to  a Nightingale" sambil berlatarkan lagu klasik. 

Menurut satu website, Orhan Pamuk seorang INFP. 
Aku seorang INFP. Jadi aku mahu menghayati pemikiran dan penulisan seorang INFP, kalaulah betul dia seorang INFP.
Edgar Allan Poe juga INFP , dia seorang gothic. Video game berdasarkan diri dia juga ada. 
Tapi aku tak download. Masa sekarang tidak sesuai utk aku bermain game.

Aku juga meminjam buku tulisan Faisal Tehrani, "Manikam Kablu" berkenaan seekor kucing , pereka fesyen, dan bangsa Melayu. Selain itu , aku juga meminjam buku tulisan Saleh Daud , "Tiga tahun lapan bulan" tentang cerita kehidupan kanak-kanak di zaman pendudukan Jepun. Buku ini , buku kanak-kanak dan aku baca buku ini semasa darjah enam kalau tidak salah dan buku ini meninggalkan kesan yang sangat mendalam pada diri aku. Bayangkan umur aku sudah hampir 30 tahun dan aku masih lagi ingat akan cerita buku ini. Aku pernah menulis sinopsis berkenaan buku ini semasa sekolah rendah dulu.

Tunggu lagi beberapa bulan baru aku akan pergi ke library semula.
Aku harap aku masih boleh menjadi peminjam buku di library apabila aku bukan pelajar lagi.

""Without Islam, the Frankish Empire would probably never have existed, and Charlemagne, without Muhammad, would be inconceivable."-Henri Pirenne


8 Tahun


Sudah 8 tahun rupa-rupanya aku telah menulis blog.
Dari tajuk berat sampailah sekrang jadi terlalu ringan
Dari tulis berjela-jela terus sekarang jadi one-liner.
Bila baca balik tulisan lama, sangat-sangatlah rasa macam budak-budak.
Tapi ada juga terlalu berat.
Bila tengok komen di blog orang lain yang aku tinggalkan, 
rasa macam tak percaya itu adalah komen-komen aku.
Banyak yang nak ditulis tapi rasa tak selesa. 
Rasa nak tutup blog, tapi sayang.
InsyaAllah tak tutup kut hehehe.
Blogging teruslah.